Fotografiem zambete si lacrimi! Fotografiem timpul! Sa deschidem impreuna cutia cu povesti de viata!
Scoaterea din mir
Popular se numește și scalda sau scoaterea din mir.
In a doua zi dupa botez nasii merg sa imbaieze noul bebelus crestin. Este o baie ritualica, de “spalare a mirului”, la care, traditional, participa numai femeile: mama, moasa, nasa si alte membre ale familiei.
Iata ce trebuie sa aiba si sa faca nasii…
Ce trebuie sa faca nasa/nasul la baita a doua zi?
1. Nasa trebuie sa aiba urmatoarele: prosop, ulei pentru bebelus si sampon, costumas, paturica, pernuta, jucarioare, scutece. Dupa ce-l spala trebuie sa-l strige pe nume. Dupa botez si pana il spala nasa nimeni nu are voie sa pupe copilul (se spune ca “ii ia mirul”) sau sa-l strige pe nume.
2. Il va unge cu mir (uleiul sfintit de la botez) peste tot, adica pe la incheieturi, calcaie si pe tot corpul; se zice ca, daca il unge bine nasa, copilul va avea o piele catifelata ca matasea.
3. La baita trebuie sa fie lumanarea de botez aprinsa – in cadita se pune fasa, iar dupa ce termina, apa se arunca la un copac si fasa se pune la uscat la oglinda.
4. Ii descanta copilului inainte de a-l baga in baie cu crenguta de busuioc:
-pe la ochi “sa vada lucruri bune si frumoase”, -pe la urechi “sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele”, -pe la gura “sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur”, -pe la manute “sa fie harnic si priceput”, -pe piept “sa fie iubitor si cu suflet mare”, -pe cap “sa fie destept si luminat”, -pe picioare “sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi”
La baita de mir se pun in apa:
-petale de trandafir, flori de tei -uleiuri frumos mirositoare -un ban de aur sau de argint – un fulg, sa fie usor ca fulgul -un strop de miere sau de zahar sa fie dulci -orez pentru bogatie, grau sa fie cinstit -o verigheta sfintita -un ou sa fie sanatos si plin ca oul (care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din a 2-a zi) -ulei de la biserica -banuti sterilizati inainte -ardei iute -lapte dulce – busuioc ca sa fie frumos copilul – marar sa fie placut ca mararul in bucate -menta si romanita sa creasca usor si sa fie sanatos -maciulii de mac ca sa doarma bine -seminte de canepa ca sa creasca iute -apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta – seminte – sare -grau sa fie cinstit -parfum
Obiceiuri de baita
• Sub cadita se pun carti ca sa fie copilul “studios”. • La sfarsitul baitei se da dupa urechiuse, la subrat, pe picioruse cu un betisor cu un strop de parfum – ca sa miroasa bine.
Moasa, dupa ce – conform traditiei – scoate banii, se duce si pune apa de la baia copilului la radacina unui mar sau par pentru a creste copilul frumos si sanatos ca pomul respectiv. Apoi moasa se aseaza pe covata intoarsa si femeile o inconjoara de 3 ori, dansand si chiuind. Dupa toate acestea, moasa trebuie sa sara peste covata, cantand si provocandu-le pe nepoatele care-si doresc un copil astfel:
Hai, sariti peste covata, S-aveti si voi cate-o fata Dar sariti mai ‘naltisor, S-aveti si cate-un fecior
La sfarsit ea duce copilul si-l da nasilor, care-i pun bani pe piept, dupa care il da mamei care o cinsteste cu un pahar de rachiu, simbol ce se mai intalneste inca odata cand moasa are datoria de a organiza o “mica petrecere” cu nepoatele sale in cinstea nou-nascutului.